A rejtélyes Kassai bombázás

PAXEL

38 E megtekintés4

  Kamera: Canon EOS 700D
  Objektív: Tokina 11-16mm 2.8, Canon 24mm 2.8, Canon 50mm 1.8
  00:00 - Költözünk
  00:37 - Téves...
  00:49 - Én és a történelem
  01:08 - Kötődésem Kassához
  01:28 - Bevezető
  01:46 - A Kassai bombázás és következményei
  04:31 - Mi történhetett?
  05:31 - A Szovjetek?
  07:06 - A Németek?
  07:42 - A Románok?
  08:25 - A Szlovákok?
  08:45 - Önbombázás?
  09:12 - Hábel György utolsó szavai a Kassai bombázásról
  09:58 - Végszó

  Közzététel: Hónapja

  Megjegyzés

  1. Mindig boldog órákat mutat

   Sokat olvastam erről és szerintem a németek voltak. Román gépből dobták ki. Kiderítették,, hogy a németek legyártottak néhány orosz bombát.. A magyarok nem akartak részt venni a hábirúban.

  2. Killuminati YT

   A magyarok a németekel voltak , Szlovákia pedig az Oroszokkal de Az Oroszok a Magyarokat megtámadták ?

  3. Karl G

   Az orosz Cár-bombával kapcsolatban fogsz csinálni videót? Az is sokak számára érdekes lehet.

  4. Attila Fazekas

   Ne keverjük a vadászgépeket a bombázóval. Az illusztráció kétmotoros bombázó.

  5. Attila Nagy

   Egyébként, én úgy tudom meg nem erősített forrásokból, hogy német Junckerek bombázták Kassát, melyek Romániából szálltak fel és a felségjelzést oroszra festették át! Történt ez Hitler parancsára, aki az amúgy ódzkodó Horthy-t így akarta belevinni abba, hogy offenzívát indítson a Szovjetek ellen és belépjen a németek oldalán a háborúba. Én is ezt a verziót tartom a legvalószínűbbnek!

  6. gyula bajusz

   Úgy tünik számomra,hogy igaz úton nyitott szemmel próbálsz járni...nem vagy sohasem egyedúl. Amúgy igen érdekes a felvetett hipotézis.Sok ehez hasonló érdekes vizsgálódást kivánok.tisz. Gyula

  7. László Markovics

   No most:vadászgép,vagy bombázó?

  8. kalóz jack

   A vadászgép az nem bombázó. Figyelj az ilyenekre.

  9. Krisztián Kriska

   Szeretném megköszönni a színvonalasan elkészített videókat! További sok sikereket és kitartást hozzá! Amúgy a történelemmel pont így vagyok én is, ki tudja tényleg így vagy úgy volt. Na pont ez amit soha nem fogunk megtudni, de a rejtély izgalmas. Amúgy nagyon szeretem a második világháborús rejtélyeket , ott aztán volt rendesen.😉

  10. Olivér Hunor Nagy

   Sajnálom Paxel de ez a videó nekem egy nagy dislike. A videó tele, tele van súlyos történelmi hibákkal, és alap olyan dolgokkal amit egy kicsit is hozzá értő fejébe se vesz. Aki egy rendes analizálását kívánja az esetnek, annak nagyon ajánlom az "időutazó" videóját ezen témában.

  11. Szekeres Elektra

   *A történelemhamisítás egyenlő az emberiséggel. Már az első barlangrajzokon is biztos, hogy hantáztak az ősemberek. A mennyit vadásztam le, és mi mennyire veszélyes volt, de én megcsináltam típusú barlangrajzok. :)) Akkor már meg sem említünk olyan kultúrákat, mint az ókori Egyiptomi ahol azt hazudtak a hieroglifákra amit csak akartak. Ráadásul, ha valaki vagy valami nem tetszett nekik akkor nemes egyszerűséggel kivésték onnan.*

  12. Róbert Horváth

   ennyi hazugságot! a fel nem robbant bombák orosz gyártmányúak voltak! katonai vizsgálóbizottság vizsgálta ki! CSAK az oroszoknak volt ebben az időben gyors kétmotoros bombázójuk, amit a riasztott magyar készültségi vadászok nem tudtak utolérni! sem a németeknek sem a románoknak nem volt ilyen sebességű gépük akkor hadrendben!!!!! A bombázó repülő a hasában bombatárban hordozza a bombákat/csak az a tipus rögzíthető bele amire készült a tár!!/, de ezeket a bombákat vadászgépekre / a hasára/ is fel lehet rögzíteni 1- 2 db- ot, és ehhez csak a rögzítősínt kell cserélni! Ungvárt is bombázták az oroszok és vadászgépekkel szétlőtték a nyíregyházi gyorsvonatot, amit elismertek az oroszok, de kártérítést nem voltak hajlandóak fizetni!!! ez volt a cassus belli! de magyarország nem üzent hadat a szu- nak, csak a miniszterelnök a parlamentben bejelentette / sokadik sikertelen diplomáciai jegyzékváltás után, melyekben felszólították az oroszokat a légtérsértések befejezésére!/, hogy magyarország hadiállapotban van! és kiküldtek egy kislétszámú gépesített "gyorshadtestet" az orosz repülőterek elfoglalására, a további berepülések megakadályozásáért! ha valaki hülye valamihez, mielőtt marhaságokat hord össze és gyalázza a 45 előtti országvezetést, legalább olvasná el azt a néhány alaposabb tanulmányt, ami manapság már hozzáférhető!!

   1. m1 hiradó élőben

    nem volt rejtélyes ---- az oroszok bombáztak tévedés volt------- mert eperjes volt a célpont.......

  13. Kovács Péter Ákos

   Nekem ugy tanitottak isiben hogy a nemetek bombaztak le Kassat hogy belépjunk a 2. Vh ban

  14. 1 darab kenyér

   7:55 "földjeik visszacsatolására" *ERDÉLY MIKOR VOLT A ROMÁNOKÉ EMBER?* ezt vágd ki vagy írd át!!!

   1. kajahun

    De egyébként teljesen jogos megfogalmazás az hogy visszacsatolás, hiszen mielőtt visszacsatolták hozzánk a Bécsi döntéssel, az övéké volt egy kis ideig. És abban a helyzetben, ezt mondhatjuk úgy visszacsatolás. Az is visszacsatolás, amikor mikaptuk vissza a területet. Meg az is amikor ők kapták vissza a háboru után a területeket. Szóval ez egy teljesen korrekt megfogalmazás volt, és nem kéne mindenben a gyűlöletet látni ;) (remélem érthetően fogalmaztam)

   2. _ Angry_

    @1 darab kenyér Erdély egy csodálatos hely tele csodálatos emberekkel , de még így 100 év elteltével is képesek a hozzá hasonló " nemzeti " , " hazafias " érzésű emberek ezen vergődni , konkrétan vergődni. Nekem is fáj az ahogy az országunkat megcsúfolták , de ezen nem rágódom. Kérdezem én , ha én rájöttem , hogy értelmetlen akkor ti miért nyomatjátok?

   3. 1 darab kenyér

    @kajahun nem nem chill!! ez nemzetellenes!!

   4. kajahun

    chill

  15. Tamás Török

   Marha nehéz ügy. Csomó ellentétes érdek ütközik. Werth Henrik vezérkari főnök megszállott német seggnyaló volt és nem győzte kapacitálni a kormányzót a Szu. megtámadására. A németek a kezdetkor jelezték, hogy nem elvárás a beavatkozás de minden segítséget szívesen vesznek. A románok és a finnek támadása a szárnyakon elvárás volt és Románia szívesen vett revansot az előző én nyarán feladott Besszarábia ürügyén a finnek részéről pedig teljesen jogos volt a támadás a téli háborúban elveszett területek miatt. Hadvezetésünk osztotta a hitleri nézetet, amit a Finnek elleni téli háborúban tapasztaltak. 6 hét alatt befejezhetőnek ítélték az oroszországi hadjáratot. Ha kimaradunk a várható fényes győzelemből esetleg vissza kell adnunk észak-Erdélyt a végig lojális románoknak! Valószínű ennek fényében döntött a kormányzó úgy ahogy. Elgondolkodtató, hogy meddig maradhattunk volna semlegesek, ha ekkor nem lépünk be? Moszkvai csata? Sztálingrád? Kurszk? Ha nagyon erőlködünk szerintem sokkal(legalább egy évvel) korábban jön el a német megszállás. Érdemes belegondolni, hogy hány holokauszt túlélő(és leszármazott) maradt volna ha van 1,5 éve Eichmann csapatának! Gondolkodjunk el mennyivel járt jobban a győztes oldalon álló Csehszlovákia, Lengyelország! A Szu.-nak hadat nem üzenő Bulgária! Ők azt kapták jutalmul amit mi büntetésül.

  16. DarkCommand33

   Mindegy az hogy ki bombázta le, az a lényeg hogy aki lebombázta az is kapta a bombákat.

  17. Nyikolaj Jevgenyevics Leonid

   A szovjetúnió sötét titkaitól tudnál videót csinálni?

  18. Magyarparaszt

   A világháború vége felé a kecskeméti repülőteret a földön lévő repülőkkel együtt a szövetséges román légierő gépei bombázták és géppuskázták szét.

   1. Tamás Török

    @Bálint Boros A románokat mikor érdekelte a jog? 1916 ban a szövetségesünk volt, Hohenzollern házi uralkodóval és mégis hátba támadtak. Asszem Vilmos császár ki is tagadta a román királyt és dühének volt köszönhető a nagyszámú német segítség meg a vezénylő(Falkenhayn&Mackensen) tábornoki duó.

   2. Bálint Boros

    @Tamás Török Igen, (én) tisztában vagyok véle. Ezért is afféle "költői kérdésként", kijelentésként hangzott el tőlem, az úr felvetésére válaszolva, hogy az adott időpontban már nem voltak a szövetségeseink, így "jog" szerint támadtak meg bennünket.

   3. Magyarparaszt

    @Bálint Boros Lehet de elfelejtették bejelenteni.

   4. Tamás Török

    @Bálint Boros 1944 08. 23. Ekkor álltak át a románok. Tehát nem "lehetséges" hanem biztos. Bár voltak románok akik nem álltak át és a háború végéig velünk harcoltak a veszett ügyért.

   5. Bálint Boros

    A világháború végén a románok "átálltak", oldalt váltottak, s az oroszok szövetségében harcoltak tovább, többek között Pesten is. Lehetséges, hogy az adott időpontban, már nem a mi szövetségeseink voltak.(?)

  19. 07 Andrew

   Gyatlov rejtélyt akarunkkkkk

  20. Nándor Perényi

   Szia úgy gondoltam ebből egy jó vidító tudnál össze dobni Bartos az eredeti feltett 7 éve egy okán videót amiket megjósolta a korona vírust az az egy videója van 7 éve.

  21. Áron Berky

   10:21 teljesen igazad Az 1-ső és 2.világháborút a nagyapám apja mesélte a anyámnak és anyám nekem teljesén mást mesél mint amit a könyvek leírnak

   1. Olivér Hunor Nagy

    Nagyon kíváncsi lennék miket mesélt kutatási okok miatt.

  22. Bálint Boros

   "... az utolsó csepp volt Magyarország csurig töltött poharába ..." !? Mik voltak a megelőző, korábbi cseppek?! Mitől telt "csurig" az a bizonyos poharunk!? Inkább talán, a Bárdossy-kormány "kétségbeesetten" kereste a Casus beli-t, hogy valamiképpen háborúba léphessen. Ehhez kapóra jött ez a szerencsétlen eset, s ők kapva kaptak rajt!

   1. István Fekete

    @Bálint Boros Köszönöm a választ!

   2. Bálint Boros

    @István Fekete Mára, már jobbára bizonyítottnak látszik (több közvetett bizonyíték is alátámasztja), hogy a szovjetek hajtottak végre véletlenségből, "nem szándékolt" támadást (bár ezt sem akkor, sem azóta nem voltak hajlandóak beismerni, részükről teljességgel érthető okokból). Rosszul navigáltak, s egy nagyon hasonló, a "közelben" fekvő valós katonai célpontul szolgáló lengyel/szlovák? várost szerettek volna bombázni. A szovjet légierő sosem volt éppen túlzottan "erős", képzett. S a későbbiekben is előfordult, hogy tévedésből, téves navigálás következtében rossz célpontokat, még rossz országot is bombáztak. Bár ilyen másutt is megesett. Svájc is kapott tudtommal téves szövetséges bombatámadást. Tehát valóban szándék nélkül ugyan, de szovjet támadás (háborús "üzemi" baleset) történt. Viszont ez nem vont maga után egyértelmű belépést a háborúba. Az teljességgel a mi döntésünk volt, melyhez indokul használtuk ezt a sajnálatos "félreértést".

   3. István Fekete

    @Bálint Boros Keresztes-Fischer Ferenc akkori belügyminiszter utalt is rá,hogy amíg a németek nem gyakorolnak ránk nyomást,addig ne üzenjünk hadat a szovjeteknek. Érdekelne az ön véleménye,hogy ki lehetett a felelős a bombázásért?

   4. Bálint Boros

    @Dániel Mlinár Akkor a "hüjjék" (információhiányos mindentudók), s kiemelten a te kedvedért. Egy konkrét "tényt" nem sikerült leírnod, ami bármiféle közvetlen kapcsolatban lett volna a fentebbi kérdéssel. Mégis mennyiben releváns az, hogy ki előzte meg a másikat, ki támadott elsőként!? Már folyt a háború, amikor mi még nem léptünk hadba, s a szovjet diplomácia mindent megtett tárgyalásos úton, hogy kívül is tartson minket a konfliktuson! Na látod, ez például igen hangsúlyos, s a tárgyalt téma szempontjából jelentős (történetileg is alátámasztott és ellenőrizhető) tény! Amint a számos, ránk nézve igen kedvező ajánlatuk (melyeket másutt már felsoroltam, többek között a bécsi döntésekkel hozzánk visszacsatolt területeket is hajlandóak lettek volna tiszteletben tartani, sőt még Dél-Erdély visszacsatolására is ígérete tettek, a háború utáni rendezés során) is ellenőrizhető, diplomácia iratokban fellelhető. De, volt olyan opció, hogy kimaradunk (bármit is állíts te), s minden résztvevő illogikus, őrült lépésnek tekintette a belépésünket. A németek nem is számoltak eredetileg a hadbalépésünkkel, nem is tartottak alapból igényt, a gyenge és korszerűtlen magyar hadseregre, később is inkább terhet jelentettünk, mint valós hasznot számukra (gyengén képzettek voltak mind a katonáink, mind a tiszti karunk, nekik kellett volna felszerelni minket nehézfegyverzetel a saját csapataik ellátásnak terhére, stb.). Jelen esetben, egyáltalán nem oly "stratégiai" fontosságú (mihez lett volna oly nagyon szükség rá? A későbbiekben, a háború vége felé, mikor már negatívba fordultak, valószínűleg a németek megpróbálnak bevonni minket, s ha nem egyezünk bele, talán megszállni, bár még ez sem feltétlenül biztos, hogy a ploeisti olajmezőket biztosíthassák, de ez is a mi lett volna, ha kategóriába tartozik) a Kárpát-medence (a Kárpátoktól északra eső területek könnyebb felvonulási terepet ígértek, mint a Kárpátokon és két nagy folyón való átkelés). Kun Béláék a Szovjetunióból kaptak utasításokat? (konkrétan mégis mire gondolsz? Napi kapcsolatban voltak Moszkvával?) Ez akkor blődli hogy kevesen égetnék magukat ilyen kijelentéssel, szerintem fel kellene lépned valahol kabaréban, a történelmi stand-up -oddal. Ám, ha még így is lett volna (amint nem volt így) az sem ad jogalapot a Horthy-rezsimnek, hogy eme sérelemért a Szovjetunión vegyen elégtételt! Amúgy az "megvan", hogy Kun Béláék kivégezték a két Szovjetunióból küldött komisszár elvtársat, mikor azok puccsot szerveztek a Tanácsköztársaság "puha" vezetése ellen, mert kevesellték a "proletár-diktatúra" mértékét. Azt hiszem, kettőnk közül nem én vagyok a teljesen információhiányos, kocsmapulti Napóleon! ;)

   5. Dániel Mlinár

    @Bálint Boros Hát itt kettőnk közül te vagy az aki láthatóan nincs tisztában a tényekkel. "Az oroszok kérték" Ja hát biztos kérték főleg úgy hogy Hitler két héttel előzte meg Sztálint az offenzívával. De még ha ez nem is így lett volna, akkor sem volt olyan opció hogy kimaradunk ebből, egyszerűen földrajzilag stratégiai fontosságú hely a Kárpát-medence. Valaki előbb-utóbb akkor is megszállt volna és az még a jobbik lehetőség ha a németek... Méghogy mi köze a Tanácsköztársasághoz😂😂😂 Ember, az úgy megvan neked hogy Kun Béláék egész konkrétan a Szovjetúnióból kaptak utasításokat?

  23. Balázs Hamar

   Nagyon jó lett! A videó végén mi az a zene részlet?

  24. Galambos Tarzan

   Az önmegtámadás, a terrorista usa privilégiuma!

  25. Istvan Fanchik

   Látom megvagy zuhanva.. lelkileg...v fizikailag? Gyógyulást...

  26. Forum Roditelja

   Nagyon jó műsor, mindig alig várom az újabbakat tőled.

  27. István Ducsai

   nem vadászgépek hanem bombázok voltak!

   1. Bálint Boros

    @Darklysm A korszakban? Ilyen mennyiségben, kapacitással? Említs már fel pár típust, ha kérhetnélek!

   2. Darklysm

    Sok vadászgép képes volt bombás ledobására is

   3. Bálint Boros

    Azt hiszem ennyit az anyag hitelességéről, pontosságáról is. Aki még ilyen "evidenciák" szintjén is hibázik ...

  28. Kolos Németh

   románia visszakapta a területeit , ugye ezt csak rossz viccnek szántad , sose volt sose lesz az övék.

   1. Stephen Stephen

    Erdély soha nem volt Románia része. Aljas módon lopták csatolták le Magyarországról az alvidéket délvidéket fensíkot. Sztálin az orosz kommunista vezér miatt vesztettük el többnyire Erdélyt és sajnos Rákosi Mátyás hozá nem értése miatt.

   2. mate Elsi

    NA EZEN ÉN IS KIAKADTAM! GYENGE KIS fejtegetés volt ez, 80 éves sztereotípiákkal.

  29. PxcYq II

   Apum Kassai. Rengeteget járunk oda. Nagyon a szívemhez nőtt ez a város nekem is❤️

  30. balazs geza

   Köszönjük a videót ! Nagyon jó volt és tanulságos !

  31. Золтан

   2:50 *bombázók! Ez a hiba töbször is volt.

  32. HalálHozó

   Szlovákiákol, Románok gusztustalan népség....

  33. saska

   Egyébként mennyien vagyunk innen a Kassai kerületből?

  34. ivan tatar

   Valszeg romcsi gépek voltak-----a hátbatámadás és árulás náluk és nekik nemzeti karaktar ugyanis.. ezer példa van rá.....by cabalist

   1. Золтан

    Ezért akartunk kilépni a háborúból , és hadat üzenni a németeknek 🤣

  35. László Szekeres

   Nagyon egyértelmű és kétségeket fenttartó bejegyzés tettél közre. Nem és soha nem lesz kimondva a Kassai bombázás okozóinak a neve. DE mindenki ki ismeri egy cseppet a történelmünket TUDJA AZ IGAZSGOT !!!

   1. mate Elsi

    Ott a .

  36. M M

   A legvalószínűbb, hogy a Románok bombázták Kassát, ráadásul nekik volt bőven Orosz bombájuk.

  37. Gábor Bíró

   Lehet,hogy nem szereted a történelmet, de a rejtélyeket úgy látszik igen. És amit nem lehet elvitatni,a videóidat mindig alapos utánajárás előzi meg. (mondjuk az utolsó mondatom eléggé oximoron jellegű lett,ezen még dolgoznom kell)

   1. Bálint Boros

    "alapos utánajárás" !? :O :D Ezt ugye csak tréfának szántad? Szerintem több időt, energiát fordít magának az anyagnak a technikai elkészítésére, mint a háttér felderítésére. Ez számos apró nüanszból, hibából kiderül.

  38. G. Gergő

   Miért van, hogy egy infó (bombák száma először 29, majd több mint 30) nem egyezik meg többszöri elhangzás után? Nem csak erre a videóra értve

   1. Tamás Török

    @G. Gergő Ezt ne nálam reklamáld! Nem tudom ki mondta a több mint 30at.

   2. G. Gergő

    @Tamás Török akkor sem magyarázat a "több mint 30" kijelentésre. Kassáról volt szó..

   3. Tamás Török

    Azért mert Kassa bombázásakor 30 bombát dobtak le. 29 esett a városra, 1 Enyickére(szomszéd falu).

  39. 51st Squad

   4:00 Ha az a kép reális,(tehát tényleg 2 I-16 támadta meg a vonatot,akkor cáfolható hogy azok bombázták kassát,mivel az I-16 nem tud annyi bombát ledobni amennyit kassára dobtak.Én valami nagyobb,2 motoros gépre gondolnék.(Pl:Yak-4,Ar-2,Pe-2,talán Il-4,stb.stb.)

   1. István Fekete

    @András Wittmann Egészen pontosan 10 darab 105 kilós szovjet gyártmányú bombát kellett elbírnia!

   2. 51st Squad

    Amúgymeg ( 9:57 ) a románok rendelkeztek német gépekkel

   3. 51st Squad

    @András Wittmann Il-4,Yer-2,Il-2,DB-3B,Su-6,Ar-2. Egyébként én a vonattámadásos incidensről úgy gondolkozok,hogy miután a bombázók ledobták a bombákat,visszafordultak,és a kísérő gépek észrevettek egy vonatot és letámadták,mert olyan magasságból szinte lehetetlen megállapítani hogy milyen vonat az.

   4. András Wittmann

    Szia ! Na egy lényeglátó hozzászólás! 👍🏻 A gépek szinte biztosan csak illusztrációk, de mivel te hozzáértőnek tűnsz érdekel a meglátásod milyen gépek lehettek. Nekem megütötte a fülem elsőre a vadászgép kifejezés mert azokat ritkán használják bombázásra. Mik azok amikre 10 bomba felfért?

  40. Alex Szolar

   Szia,a videó nagyon jó lett! És szeretném megkérdezni esetleg halottál-e már a colar castle-ről?

  41. martin Herelai

   Azt kihagytad hogy azért sem lehetnek a németek,mivel német gépek is repűltek kassa felett(azok is gyakorlatoztak ott)és egyik kassai sem ismerte fel azokat a hangokat amiket a repülők keltettek

  42. Dominik Szatmári

   Annyit hozzá fűznék, hogy bár nem volt érdekük a németeknek íly módon rávenni minket a hadba lépésre, Hitler közleménye szembe ötlő. A barbarossa haddműveletből minden szövetségesnek ki kell vennie a részét, és el kell pusztítani a szovjet birodalmat. Egyedül magyarország állt ennek ellen, mondván, elvesztett háború, és még csak el se kezdtük. Hát így kezdődött a mi kis Don kanyaros mesénk. Rá szedtek minket. Minden iraratot, minden feljegyzést megsemmísítettek, egyedül eme diktátor szavai maradtak fent.

   1. Sabartoasfaloi

    mocskos bolsevikok bombáztak

  43. Zlidák Zoltán

   Ugyanaz, mint 2001.szeptember 11, az amcsik ön terrorcselekménye, hogy belépjenek az iraki háborúba..

   1. Tamás Török

    @Zlidák Zoltán Tényleg? Meg vagyok tisztelve okoska!

   2. Zlidák Zoltán

    @Tamás Török ja úgy.. az igaz

   3. Tamás Török

    @Zlidák Zoltán Én elhiszem neked de nem értet meg, hogy nem Irakot támadták meg 9 11 után? Én arról beszélek. Pont leszarom, hogy belső munka vagy az Oszama volt e. Irakot valami sosem volt tömegpusztító fegyverek miatt támadták meg a koalíciós erők.

   4. Zlidák Zoltán

    @Tamás Török ez " kifele" ment, valójában, saját " belső munka volt", ez hivatalosan már köztudott..

   5. Tamás Török

    @Zlidák Zoltán "Az Egyesült Államok válasza a terrorizmus elleni háború volt, melynek első eszköze Afganisztán megszállása volt. Így próbálták meg elkapni a tálibokat, akik al-Káida tagokat rejtegettek." Te tudsz valami más információt?

  44. pufizoltan Zoltân

   Ez X - akta marad.

  45. Adrienn Latinovitsné Hadrik

   Ma sem tudunk sok esetet..de azt sem hogy kik csíkozzák be az eget felettünk...valakik irányítják az egész földet a háttérből az biztos...és csak találgatunk...olyan gazdasági nagyhatalmakról van szó akik a piramis csúcsán vannak és már a pénz sem fontos nekik mert azt is ők hozzák létre..a háború pedig üzlet nekik az országok csak bábuk a sakktáblájukon...de már nem sokáig mert Jézus mint bíró hamarosan visszatéra Földre...

  46. jános péter andré

   Én nem messze kassától lakom

  47. Maximilián Vaculciak

   Holl van Kassa mert Szlovákiában is van Kassa

   1. WolfEX

    wtf xd

   2. Gábor Erdei

    Kassa pont ott van ahol Kassa. Kassa=Kosice

   3. Immortal Soul

    Csak 1 Kassa van, ember.

  48. Balázs Ádám Tóth

   El sem tudod hinni milyen rég óta vártam ezt a videót nagyon köszii❤️✌️

  49. Fabiano.00

   Egy icipici javítás Paxel, lehet csak elszólás volt, de vadászgépek nem bombáztak, a feladatuk főként pont az volt, hogy védjék a bombázókat, illetve leszedjék az ellenségét, illetve a rájuk törő ellenséges vadászgépeket.

  50. Tamàs Kiràly

   Nagyon szeretem a videóid, érdekesek a témák és jól elmeséled őket.... Kevés ilyen magyar HUgetsr van mint te, aki ilyen részletesen és odafigyeléssel csinál videót ,szép igényesen.Szóval csak így tovább várom a következő videód...🙂

  51. Zero Two

   Szia paxel lenne egy vélemény kérésem

  52. Emese Soos

   A töritanárom azt mondta, hogy mi magyarok bombáztuk le Kassát, mert már elhatároztuk magunkat, hogy belépjünk csak kellett valami ürügy, mint az 1. világháborúban is és ezért terveltük ezt ki. Olyat is mondott, hogy a repülőgépeken csak egy jelzés volt, teljesen egyszínűek voltak és több ember is azt mondta, hogy az a jelzés német volt de mások azt mondták, hogy szovjet vagy magyar. Az biztos, hogy sosem fogjuk megtudni.

   1. Jason Brody

    @Laszlo Kantor Esetleg még a románok is szóba jöhettek.

   2. Laszlo Kantor

    Jo nagy barom kommunista a tori tanarotok. Vagy eltevedt szovjet kotelek volt (ez a valoszinu) vagy a nemetek provokacioja volt.

  53. Áron Horváth

   Én azért nem gondolnám hogy a szovjetek voltak mert miután a szervezetlen hadseregükre rászakadt a német hadsereg nagy része nem valószínű hogy akartak volna még több ellenfelet.

   1. Bálint Boros

    @Speter 004 Totálisan téves gondolatmenet. A románoknak egyáltalán nem állt érdekükben a magyar hadbalépés, egyrészről senki sem tudhatta akkor még, miként végződik a háború, s így nem készültek mestertervszerű átállásra, sőt, akkoriban úgy tűnt, hogy a győztes oldalon állnak, s voltak (vérmes) területi követeléseik is a Szovjetunióval szemben. Másrészről, nekik pont az lett volna jó, ha a korábban többször is "érdemtelenül" megajándékozott (Hitler Csehszlovákia feldarabolásakor nem akarta nekünk juttatni a felvidéket, miután nem voltunk hajlandóak, számára háborús okot biztosítva megtámadni Csehszlovákiát, ahogy fogalmazott; "aki nem vesz részt a főzésben, az ne akarjon enni sem!". Végül csak olasz nyomásra volt hajlandó változtatni ezen.) Magyarok kimaradnak a buliból, nem szereznek több "jó pontot" a németeknél, sőt esetlegesen tovább növelik Hitler ellenszenvét önmaguk iránt a távolmaradással (amire egyébként a németek hivatalosan nem is tartottak alapból igényt). Mindebből világosan látható, hogy a románoknak nem volt érdekük a magyar hadbalépés. Voltaképpen senkinek sem rajtunk (illetve a magyar politikán és társadalmon belül is, a jobbos, háborúpárti héjákon) kívül.

   2. Bálint Boros

    Nem is akartak, szinte könyörögtek nekünk, hogy ne csatlakozzunk a németekhez leígérve még a holnapi napot is az égről, ha nem ... például közölték, hogy a háború után (ha az ő győzelmükkel zárul), tiszteletben tartják a németek által hozott Bécsi-döntéseket, meghagyva az addig visszatért összes területet magyar kézen, illetőleg végső érvként (a háború utáni, reménybeli orosz átrendezés során) ideígérték Észak-erdély mellé a déli részt is (a velük már hadban álló Romániát, fel kívánták volna (akkor még) darabolni, Besszarábiát/Moldovát a Szovjetunióhoz csatolva). Ennek ellenére, mégis csak ők "követték el", merő tévedésből, akaratlanul, kontraszelektált, gyakorlatlan repülőhajozók, és a híresen rossz szovjet navigálás (mely akkoriban még inkább művészet és ösztön volt, mintsem egzakt technikai folyamat) következtében.

   3. Hams

    @Speter 004 ugyan olyan a románok 80%-a.

   4. Speter 004

    Én is egyetértek. Viszont a románok annál inkább gyanúsak, főleg az úr nyilatkozata alapján aki megélte a bombázást. Ő azt mondta, hogy német gyártású gépek voltak. Ez már nagyban leszűkíti a kört. Azok az országok közül melyek német gépeket használtak leginkább kettőnek állt érdekében a bombázás: Romániának és Szlovákiának, viszont a tény, hogy a gépek merről jöttek és merre indultak vissza szerintem eléggé egyértelművé teszi a helyzetet. A románokat a bécsi döntések eléggé hátrányosan érintették, szóval nekik megérte egy gyengébb Magyarország, amely a keleti fronti harcok miatt gyengült le. Innen már csak át kellett állni az ellenséghez, olyan igazi romános takony módon (ezt az akkori románokra, román vezetésre értem nem a jelenlegire, ők nem tudom milyenek) és megegyezni az ellenséggel, hogy a nyertes háború esetén melyik területeket kérik vissza.

   5. Adam Budavari

    Én is így gondolom

  54. Szilveszter Csata

   Én arra lennék kiváncsi mi lett volna ha az oroszok felén győztünk volna .... vagy ha azok a drága franciák nem szedték volna szét Magyarországot

   1. Tamás Török

    @Bálint Boros Teljesen igazad van. De mi a bécsi döntések elfogadásával elindultunk a végzetünk felé.

   2. Bálint Boros

    @Tamás Török Ez mind igaz. De (ha már magad is felhoztad Svájc példáját), ha mi is kimaradunk a háborúból, egyfajta németbaráti semleges álláspontra helyezkedve, ezzel elkerülve a német megszállást, akkor azért nehezen szállhattak volna meg minket az oroszok is felszabadítóként. S a nyugati hatalmak is nehezen ígérhettek volna oda Sztálinnak, egy a háborúban részt nem vévő, független országot. Jogilag lett volna más a leányzó fekvése. Persze nem kétlem, hogy az oroszok ebben az esetben is megpróbáltak volna minket más puhább módszerrel, a hazai kommunistákra, illetve az emigrációban náluk lévő magyar kommunistákra támaszkodva, őket hatalomra segítve, beterelni a közös akolba. Talán sikerrel, talán nem. Esetleg kiegyeztek volna egyfajta félfüggetlen, különutas, harmadik utas státusszal is esetünkben (Jugoszlávia, Ausztria), névleg szocialista, de inkább szociáldemokrata, fél-kapitalista, de a keleti tömbbel baráti viszonyban lévő országként. Nem tudhatjuk, a mi lett volna ha játékban, minden egyes történelmi elágazásnál annyifelé fordulhat a sorskerék, hogy hatványozottan növekszenek az elképzelhető alternatívák. Szinte minden, és mindennek az ellenkezője is megtörténhet(ett volna).

   3. Tamás Török

    @Bálint Boros Jugoszlávia és Ausztria nem jó példa mert az elsőt 90%-ban a másodikat 60%-ban nem a vörös hadsereg szállta meg. Ausztria semlegességét elfogadták és garantálták a nagyhatalmak 10 év megszállás után. Titó volt nagy szarban néha a külön utas szocializmusa miatt Görögország esetében még Jaltában megegyeztek, hogy 90-10% a befolyási arány az angolok javára. Szerintem semmiképpen sem ragaszkodhattunk volna a független semlegességhez. Nem volt hozzá megfelelő katonai erőnk. Svájcnak megvolt a földrajzi és a katonai is. Svédország együttműködött és Svájc is elég rendesen. A fajgyűlöletről nem is beszélve.

   4. Bálint Boros

    @Tamás Török Ugyanakkor voltak ellenpéldák is, mint a szintén ellenálló Jugoszlávia, az "áldozat" Ausztria, vagy esetleg (nagyon nagy "ráhagyással") Görögország, ahol Churchill parancsára, a háború "farkán" angol csapatok avatkoztak be a rendezésbe (lemészárolva a kommunista oldalt). Egy a bizonyos, hogy nem tudhatjuk miként is alakult volna, ha ... A német megszállás sem sorsszerű, ha végig mereven ragaszkodunk a független semlegességhez, de nem nehezítjük, gátoljuk meg a Ploesti olajjal való összeköttetésüket, bár ezt akár nélkülünk is tudták volna abszolválni Magyarország megkerülésével. Szóval nem megjósolható, hogy mi lett volna, ha ...

   5. Tamás Török

    Ugyanúgy jött volna a kommunista rezsim ahogy a többi győztes országnak. Csehszlovákia, Lengyelország.

  55. Alex Csüllög

   Szia Paxel! Pár napja hajnalban arra mentem épp dolgozni hogy a tvben a Grandkanyonról volt szó egy dokumentum csatornán. Egy rejtélyt probáltak felfedni a Grandkanyonba vájt titkos alagutról melyet szigorúan őriznek és titok alatt tartanak akárcsak az 51es körzetet. Szerintem érdekes videó lenne belőle ha elkészítenéd és elmondanád a te szemszöged szerint ezt a témát.

  56. Roy croft

   Olyan karimas a szemed baszki.aludj mar egy izmosat mert latszik hogy készen vagy már rendesen

  57. erdoslacko93

   Sziasztok. Kedves paxel, ez is remek videó lett. Én sem vagyok egy töri zseni, de amit én "hallottam" az az, hogy a németek azért adták ajándékba felvidéket és észak erdélyt vissza, hogy állást foglaljunk a háborúban, mert magyarország stratégiailag fontos szerepett játszott. A kassai bombázást is azért szervezte az aki, hogy ürügyünk legyen a belépésre. Tudtommal Horthy nem szeretett volna csatlakozni senkihez, semleges akart maradni, okulva az elsőből. Több hasonló támadás is érte az országot, mint a kassai. Majd mikor elrabolták Horty fiát, lemondott. Ekkor jött a Szálasi kormány és Magyarország 1944ben belépett a háborúba. Ha rosszul is tudom, mindenesetre szörnyű ami a 20. században történt. Történészek kíméljenek :D

   1. Englar Odin

    Nem volt jelentős hadseregünk, sem hadiiparunk, sem harceszközeink. A németeknek elég lett volna, ha a felvonulási terület biztosítva van, nem állt érdekükben, hogy így kényszerítsenek minket, főleg úgy, hogy ez kockázatos volt és a másik irányba is elsülhetett volna.

  58. Tibor Kovács

   fél éve találtam kassán egy nem elsült bombát miközben a ház alapját csináltuk

   1. Darklysm

    esélyes xdd

   2. Bence Kukoricas

    Nem emlékszel véletlenül, hogy melyik utcában?

  59. Márk Kis

   Jó lett a videó nagyon bírom ahogy mesélsz a kedvenceim rejtély videók és nagyon örülnék ha a következő olyan lenne

  60. Greasy

   Valószinüleg vagy magunkat bombáztuk, vagy Románia volt. A Szovjetek viszonylag barátként tekintettek ránk, a Szlovákia meg egy jelentéktelen ország volt akkor, szinte lehetetlen, hogy ők képesek lettek volna erre. Nagy eséllyel amúgy mi voltunk, Románia nem biztos, hogy megmerte volna ezt lépni a Németeknek meg nem volt olyan hihetetlen szükségük ránk a háborúnak abba a szakaszába még.

   1. Greasy

    @Kristof Horváth Igen és azt csak úgy lehetett megoldani, hogy ha a Németek kedvében járnak azaz minnél jobban kellet teljesítenünk a háborúba. Csak akkor még úgy gondolták, hogy a Németek karácsonyra már elverik az Oroszokat és valószinüleg azért volt ez az elhamarkodott döntés, hogy amilyen gyorsan csak lehet csatlakozhassunk a hadjárathoz.

   2. Kristof Horváth

    Azért az érdekes hogy saját magunkat bombáztuk ugy hogy az akkori kormány épp azért küzdőtt hogy Magyarok vissza térjenek határainkon belülre

   3. Nothing

    Ez egy jó elmélet

  61. Németh László

   Hát én a románokra tippelnék

   1. István Fekete

    Minden esetre a szovjeteknek nem volt érdekük ,no meg éppen eléggé össze voltak zavarodva! Sztálin sokáig el sem hitte,hogy a németek megtámadták a Szovjetuniót. Abban meg biztos vagyok ,hogy Horthy soha nem adott volna engedélyt ilyen akcióra! Egyébként összesen harminc bombát dobtak le. 29 Kassára egy a közeli Enyickére. Ezekből csak kettő nem robbant fel és innét tudható bizonyosan,hogy 105 kilós szovjet gyártmányú bombákat dobtak le. Ilyen bombákkal rendelkezett pl Jugoszlávia és Csehszlovákia is! Ez az akció szerintem is a románok érdekeit szolgálta!

   2. WolfEX

    @Németh László Azért ne felejtsd azt sem, hogy (mi) Szlovákia a második világháború idején az Axis oldalán áltunk. 1939 március 14-én kiváltunk Csehszlovákiából és megalakult a Szlovák Állam ami német kontroll alatt állt. Az országot berátorok azaz német beépitetett emberek/ügynökök lepték el, és egyeduralmon volt a Hlinka Szlovák Néppárt. Az is lehet hogy a németek segitettek nekünk a terv véghezvitelében.

   3. Németh László

    Nem hinném hogy ők voltak , 2 okból: a repülő nem arra távozott, és sztem szlovákia légierejének nem volt erre kapacitása

   4. WolfEX

    És Szlovákia? :D

   5. Németh László

    Nekik volt egyedül okuk szándékosan belerángatni Mo-t a világháborúba hogy aztán vissza kaphassák Észak-Erdélyt.

  62. Virág Farkas

   Köszi az új videót 🥰jó lett 🥰🥰

   1. Rózsás Kornél

    @Nekage ja jó, kösz

   2. Nekage

    @Rózsás Kornél hosszú í-vel kell írni

   3. Rózsás Kornél

    Szivesen, kösz

  63. Hajni Holhos

   Nagyon jó videó lett🙂

   1. Rózsás Kornél

    Kösz

  64. Zsolt Guy

   Szerintem a németek voltak. És direkt mentek a bombázok utána Rómánia felé elterelés ként és direkt szovjet szerű gépel mentek a németek. A rendőrség pedig valahogy tudta de, nem szóltak.

   1. Zsolt Guy

    @Kovacs Maria Nem tanultuk ezt az eseményt az iskolában. Erről az eseményről eddig alíg tudtam valamit.

   2. Kovacs Maria

    Na,Ja ! persze az gyanús ,hogy ezt tanitattàk az iskolàban is !cccc...

   3. Nothing

    Ez is jó elmélet nekem tetszet

  65. Pixma SH

   Paxel lennél szives a zenét is a leírásba tenni. Szeretem ezt a zenét olyan meg nyugtató és illik is az ilyen videókhoz. ( A zongorásra gondolok :D ) Köszönöm előre is, köszi :3

  66. Papp Alex

   Uh, nekem erről van egy könyvem

  67. György jr. Takács

   0 dislike

  68. Gergő Magáriusz

   Végre! Köszönöm ezt a videót

   1. Nekage

    @Rózsás Kornél &

   2. Rózsás Kornél

    @Nekage #

   3. Nekage

    @Rózsás Kornél $

   4. Rózsás Kornél

    @Nekage %

   5. Nekage

    @Rózsás Kornél !

  69. Aquilus

   Szia Paxel lesz szó a Gèvaudani Bestiáról ?

  70. Rozsnyai Roland

   Köszönjük Paxel ezt a nagyon érdekes videót. El sem bírom képzelni hogy mennyi idő volt ezt kielemezni, megfogalmazni a saját szavaiddal, és így előadni ezt a témát. Nagyon tisztellek azért hogy a sok dolgod mellett, videót is készítessz nekünk. Szeretünk Paxel! ❤️☺️

  71. Bg

   Jó videó lett, Pacsi! 🙌👏🙌👏

  72. Sebastian Kalocsai

   Bírom a hangod te gyerek😀 Olyan Nyugtatóan mesélsz teeeee

   1. Zozo Thunder

    Teeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee és teeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

   2. MAJA

    @IUh8er IUW3HR Teeeeeee!

   3. IUh8er IUW3HR

    @Nekage teeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

   4. Nekage

    @Bence Dobos teeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

   5. Bence Dobos

    @Gergely F. teeeeeeeeeeeeeeeee

  73. Név

   3 perc alatt 3 első gratulálok mind a háromnak

   1. Bence Dobos

    Holtverseny volt, szoros a verseny mindig.

  74. Trash_Fan

   Első❤️❤️

   1. Nekage

    Osztályos

   2. Adam Bodo

    @VRGaSzaba ennyi elsőt még nem láttam

   3. VRGaSzaba

    Kido

  75. Gábor Koncsol

   1. Vagyok xd

   1. Nekage

    Kit érdekel xd

   2. VRGaSzaba

    Miért kido

  76. LeviPlayZ

   Első

   1. Nekage

    Osztályos

   2. Bence Dobos

    @Trash_Fan lol

   3. Trash_Fan

    @VRGaSzaba mindnekinek beszologatsz? Inkább menj legozni

   4. Ádám Kolláth

    Te többet tudsz az átlagnál.

   5. VRGaSzaba

    Kido